Składniki
-
1 litr Domowy rosół
-
6 łyżek Żelatyna w proszku
-
300 g Wędlina drobiowa
-
1 ząbek Czosnek
-
2 szt Marchew
-
1/2 puszki Groszek konserwowy
-
1/2 puszki Kukurydza konserwowa
-
3-4 szt Jajko
-
Biały pieprz
-
Sól
Opis
Jedna z najpopularniejszych przystawek – Galaretki z szynką i warzywami. Przepis nadesłany przez Panią Małgosię H. z bloga Wędrówki po kuchni.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Jajka gotujemy na twardo i studzimy, Kroimy, bardzo staranie na mniejsze kawałki. Szynkę i ugotowaną marchewkę również kroimy na drobną kostkę. Kukurydzę i groszek dokładnie odcedzamy z wody. W sylikonowych foremkach, lub jakie tam macie układamy jajka i warzywa. Rosół doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy zmiażdżony czosnek i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Rosół przelewamy przez sito, aby był klarowny. Dodajemy żelatynę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jednak wsypując sól trzeba doprawić tak by wydawało się ze jest przy słonawe ponieważ gdy galareta zastyga zmienia smak. Tak przygotowanym wywarem zalewamy warzywa z szynką i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. |