0 0
Galette z cukinią i ricottą

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

220 g Mąka
120 g Masło zimne
2 łyżki Kwaśna śmietana 12%
3 łyzki Zimna woda
1/3 łyżeczki Sól
Składniki na nadzienie:
1 sztuka Cukinia średnia
250 g Ser Riccota
25 g Tarty parmezan
25 g Ser mozzarella
1 ząbek Czosnek
1/2 łyżeczki Bazylia suszona
Pieprz kolorowy
Sól
Dodatkowo:
1 sztuka Żółtko
1 łyżeczka Oliwa z oliwek

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Galette z cukinią i ricottą

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na nadzienie:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Dziś zabieram Was w podróż. Nie zbyt daleką — do Francji, gdzie powstała wykwintna i bogata kuchnia “haute cuisine”, którą obecnie wypiera bardziej przystępna, lekka, ale równie elegancka “nouvelle cuisine”. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje również proste dania i takim daniem jest rustykalne galette. Popularne w wersji słodkiej z różnymi, sezonowymi owocami, jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się z lekkim, czerwonym winem. Kruche i delikatne ciasto, pyszne nadzienie serowe i świeża cukinia — nieziemskie połączenie.

(Visited 20 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Do mąki dodajemy śmietanę, pokrojone masło, wodę i sól. Dość szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce około godziny.

2
Zakończ etap

Przygotowanie nadzienia:

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Rozkładamy je na ręczniku papierowym i delikatnie solimy. Pozostawiamy tak na 30 minut. Po tym czasie cukinia puści sok, który usuwamy przykrywając plasterki cukinii drugim ręcznikiem papierowym.
Do ricotty dodajemy starty parmezan, mozzarellę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawiamy bazylią, odrobiną soli i świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu. Mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto wałkujemy na okrąg o wymiarach 30 cm i przekładamy na papier do pieczenia. Na środek wykładamy nadzienie serowe i smarujemy nim całą powierzchnię pozostawiając 5 cm wolnego brzegu. Na nadzieniu serowym układamy plasterki cukinii zaczynając od zewnętrznej krawędzi. Plasterki cukinii powinny lekko zachodzić na siebie.
Smarujemy delikatnie cukinię oliwą z oliwek i posypujemy odrobiną świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu. Brzeg ciasta zawijami do środka i smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną zimnej wody. Tak przygotowane galette wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 30-40 minut. Brzegi ciasta powinny być rumiane. Galette świetnie smakuje podany na ciepło jak i na zimno.
Bon appétit !

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem
następny
Tort motocyklisty
poprzedni
Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem
następny
Tort motocyklisty

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here