Składniki
-
220 g Mąka
-
120 g Masłozimne
-
2 łyżki Kwaśna śmietana 12%
-
3 łyzki Zimna woda
-
1/3 łyżeczki Sól
-
Składniki na nadzienie:
-
1 sztuka Cukiniaśrednia
-
250 g Ser Riccota
-
25 g Tarty parmezan
-
25 g Ser mozzarella
-
1 ząbek Czosnek
-
1/2 łyżeczki Bazyliasuszona
-
Pieprz kolorowy
-
Sól
-
Dodatkowo:
-
1 sztuka Żółtko
-
1 łyżeczka Oliwa z oliwek
Opis
Dziś zabieram Was w podróż. Nie zbyt daleką — do Francji, gdzie powstała wykwintna i bogata kuchnia “haute cuisine”, którą obecnie wypiera bardziej przystępna, lekka, ale równie elegancka “nouvelle cuisine”. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje również proste dania i takim daniem jest rustykalne galette. Popularne w wersji słodkiej z różnymi, sezonowymi owocami, jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się z lekkim, czerwonym winem. Kruche i delikatne ciasto, pyszne nadzienie serowe i świeża cukinia — nieziemskie połączenie.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Do mąki dodajemy śmietanę, pokrojone masło, wodę i sól. Dość szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce około godziny. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie nadzienia:Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Rozkładamy je na ręczniku papierowym i delikatnie solimy. Pozostawiamy tak na 30 minut. Po tym czasie cukinia puści sok, który usuwamy przykrywając plasterki cukinii drugim ręcznikiem papierowym. |