Składniki
-
Składniki na gołąbki
-
700 g Mięso mielone wieprzowe
-
100 g Ryż
-
1 główka Kapusta
-
2 szt Jajko
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
-
Składniki na sos pomidorowy
-
3 litry Bulion mięsny
-
200 g Koncentrat pomidorowy
-
5 szt Liść laurowy
-
5 szt Ziele angielskie
-
1 łyżka Majeranek
-
3 łyżki Mąka
-
1/2 łyżeczki Cukier
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
Opis
Klasyka polskiej kuchni – tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w liście kapusty i polane sosem pomidorowym. Można spotkać także gołąbki z kapusty włoskiej, pieczone w piekarniku, gotowane bez sosu, czy oszukane. Gołąbki to danie, które niewątpliwie wszyscy chętnie zajadają. Jednak nie każdy chętnie je robi, gdyż są pracochłonne. Warto jednak od czasu do czasu zrobić przyjemność sobie i bliskim, którzy z pewnością ucieszą się z takiego obiadu.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie gołąbkówZ kapusty wycinamy twardy głąb i nacinam liście u podstawy. Do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Ostrożnie wkładamy kapustę i zmniejszamy gaz. Kapusta powinna się parzyć, a nie gotować. Powoli zdejmujemy wierzchnie liście, które podczas parzenia same zaczynają odchodzić od główki kapusty. Kapustę należy co jakiś czas przekręcać w garnku. |