Składniki
-
1 kg Mięso mielone wieprzowe
-
2 woreczki Ryż
-
1/2 główki Kapusta biała
-
1 puszka Koncentrat pomidorowy
-
1 szt Cebula
-
1/2 szklanki Śmietana 12%
-
Sól
-
Pieprz
-
1 łyżka Olejdo smażenia
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Ewę M. Zdrowsze i łatwiejsze w przygotowaniu. Inne gołąbki smakują jak zwykłe. Polecamy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Białą kapustę szatkujemy wkładamy do garnka z wodą i gotujemy chwilę by trochę zmiękła. Ryż gotujemy w osobno do miękkości w lekko osolonej wodzie. Do miski wrzucamy zmielone mięso, kapustę, ryż oraz wcześniej posiekaną i podsmażoną cebulkę. Wyrabiamy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy. Można obsmażyć, ale nie trzeba - bez smażenia gołąbki są zdrowsze. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przecier pomidorowy, śmietankę i wodę rozrabiamy w osobnym naczyniu, doprawiamy solą i pieprzem i tak przygotowanym sosem zalewamy gołąbki w naczyniu. Przykrywamy szczelnie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Smakują tak samo jak gołąbki ale są inne. |