Składniki
-
Składniki
-
20 dag Mąka
-
13 dag Cukier puder
-
13 dag Margaryna do pieczenia
-
2 szt Jajko
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
2 łyżki Cukier
-
1 łyżka Skórka pomarańczowa
-
5 dag Rodzynki
-
75 dag Jabłka
-
do posmarowania formy Margaryna
Opis
Ciasto które można podawać na ciepło, ale i na zimo. Kto go nie lubi…
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciastaMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko na stolnicę. Dodaj margarynę, cukier puder i wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie chłodnymi rękami szybko wyrobić ciasto. Zawinąć jej w folię i włożyć na co najmniej pół godziny do lodówki. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie niadzieniaJabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić i udusić w rondlu z odrobiną wody, aż będą miękkie. Dodać oczyszczone i umyte rodzynki i drobno posiekaną skórkę z pomarańczy. Wymieszać i odstawić. |
3
Zakończ etap
|
Kroki końcoweFormę do pieczenia posmarować margaryną i wylepić ciastem. Uciec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na jasnozłoty kolor. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać dwie łyżki cukru. Na cieście ułożyć warstwę jabłek i przykryć je pianą z białek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i trzymać w nim, aż piana lekko się przyrumieni. |