Składniki
-
Składniki
-
6 szt Jajko
-
80 g Tuńczyk z zalewy
-
1 szt Marynowana papryka jalapeño
-
3 połówki Suszony pomidor z oleju
-
1 łyżka Majonez
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
Opis
Świetny pomysł na to by nafaszerować jajko, pastą z tuńczyka na ostro. Idealny pomysł na świąteczne danie.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Gotowanie jajekJajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy. W momencie kiedy jajka się zagotują wyłączamy gaz pozostawiając jajka w gorącej wodzie. Po 10 minutach przelewamy jajka zimną wodą kończąc tym gotowanie, Taki sposób powoduje, że jajka nie posiadają szarej, nieładnej obwódki wokół żółtka. |
2
Zakończ etap
|
Faszerowanie jajekOstudzone jajka obieramy,kroimy na pół i wydrążamy żółtka,które przekładamy do miseczki.Do żółtek dodajemy tuńczyka bez zalewy,majonez,posiekane bardzo drobno jalapeño i suszone pomidory.Całość doprawiamy solą i pieprzem.Pastę dokładnie mieszamy do połączenia się składników.Nadziewamy połówki jajek pastą i dekorujemy suszonymi pomidorami. Podajemy schłodzone. Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgorzatę H. |