Składniki
-
1 szt Okrągły bochenek chleba
-
600 g Pieczarki
-
300 g Cebula
-
3 łyżki Oliwa z oliwek
-
1 szt Piersi z kurczaka
-
4 łyżki Śmietanka 30%
-
80 ml Białe winowytrawne
-
Sól
Opis
Przepis nadesłany przez naszych czytelników z Ukrainy. Julien w chlebie to mięsno – grzybowy farsz zapieczony w piękny bochenku. Polecamy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Fileta dokładnie umyć i pokroić w małe kawałki. Obrać cebulę i pieczarki i pokroić w kostkę. Mięso przyprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać. Usmażyć na bardzo dużym ogniu do miękkości. Przełożyć z patelni do salaterki. Wlać na patelnię dwie łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć cebulę aż się zeszkli dodać wino i zredukować przez kilka minut na dużym ogniu ciągle mieszając. Dodać pieczarki i smażyć do miękkości. Pamiętać o ciągłym mieszaniu by grzyby i cebula nie przywarły do patelni. Przyprawić solą, pieprzem do smaku, dodać śmietanę. Gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty. Odstawić do wystygnięcia. Z chleba odciąć wierzch skórki, delikatnie by nie uszkodzić. Usunąć środek. Nie wyrzucać - można ususzyć na tartą bułkę. Na dno włożyć część grzybów, następnie smażone mięso przykryć pozostałą częścią grzybów. Wyrównać zewnętrzną stroną łyżki. Na wierzch ułożyć warstwę startego żółtego sera. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5 minut. Delikatnie przełożyć na półmisek, udekorować i podawać ciepły. |