Składniki
-
Składniki
-
kilka Foremki aluminiowe
-
kilka Ziemniaki na frytki
-
do smażenia Olej słonecznikowy
-
1 szt Piersi z kurczaka
-
1 łyżka Kebab shoarma (lub kebab - gyros
-
10 dag Ser żółty
-
1/2 szt Kapusta pekińska
-
1 szt Pomidor
-
1 szt Ogórek świeży
-
Składniki na sos
-
200 ml Jogurt naturalny
-
1 łyżka Majonez
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
2 ząbki Czosnek
-
do smaku Cukier
-
do smaku Musztarda
-
do smaku Koperek
Opis
Kebab to jedno z najsmaczniejszych dań. Kebaba lubimy w bułce, ale też z frytkami. Kapsalon to holenderski kebab, który z łatwością możemy wykonać w domu. To danie dla całej rodziny. Wypróbuj ten przepis na kapsalon właśnie od nas.
Kroki
1
Zakończ etap
|
PrzygotowanieŚwieżego ogórka ze skórką ścieramy na tarce. Siekamy koperek oraz czosnek. Dodajemy wszystko do jogurtu zmieszanego z łyżką majonezu. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy przyprawą kebab. Siekamy cebulę i smażymy. Smażymy również frytki. Następnie siekamy kapustę pekińską, ogórka i pomidora. Do foremek na dno wkładamy frytki,mięso i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez chwilę. Dokładamy warzywa i znów posypujemy serem. Ponownie zapiekamy aż ser się roztopi. Po wyciągnięciu polewamy sosem. Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Anetę P. |
komentarze Ukryj komentarze
Ciekawy przepis. Warto popracować nad prezentacją.
Kebab smaczny tylko ja na zapieczony kebab kładę warzywa polewam sosem i tak serwuje. Polecam