Składniki
-
500 g Kapusta kiszona
-
500 g Mięso mielone wieprzowe
-
1,5 kg Ziemiaki
-
2 szt Marchew
-
1 szt Pietruszka
-
1 pęczek Natka pietruszki
-
garść Suszone grzyby
-
Tarty ser żółty
-
1 szt Żółtko
-
1 łyżka Olej
-
2 łyżki Masło
-
Sól
-
Cukier
-
Gałka muszkatołowa
-
mielona papryka słodka
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Anetę P. Wyjątkowo smaczne i ciekawe danie. Kapuściany Paj – zapiekanka z kapustą kiszoną. Musisz wypróbować.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy kapustę kiszoną, jeśli jest za kwaśna można ją wcześniej wymoczyć ale nie trzeba. Dodajemy pokrojone i wcześniej sparzone grzybki, oraz 2 - 3 suszone śliwki. Przyprawiamy 1/2 płaskiej łyżeczki kminku, majeranku, oregano, kolendry i cukrem. Dodajemy dwa, lub trzy liście laurowe, sporo pieprzu. Kapustę z wszystkimi dodatkami smażymy na dużym ogniu przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i dalej smażymy około 10 minut. Dodajemy mielone mięso i posiekaną natkę pietruszki. Odsmażamy i dodajemy kilka łyżeczek sosu sojowego. Jeśli farsz jest zbyt suchy to podlewamy przegotowaną wodą, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy ziemniaki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy 2 łyżki masła i odrobinę mleka, tłuczemy na gładko. Dodajemy dwie garści utartego twardego, żółtego sera, roztrzepane żółtko i szczyptę gałki muszkatołowej. Do żaroodpornego naczynie wkładamy farsz kapuściany i na to układamy ziemniaki. Ziemniaki nakłuwamy dokładnie widelcem. Wszystko posypujemy resztą utartego sera i mieloną paprykę by uzyskać doskonały piękny kolor. Wkładamy zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 - 30 minut. |