Składniki
-
Składniki:
-
300 g Kapusta kwaszona
-
400 g Żeberka surowewieprzowe
-
4 szt Ziemniakduże
-
1 szt Cebuladuża
-
1 szt Marchew
-
1 szt Korzeń pietruszki
-
1/4 szt Korzeń selera
-
1/2 szt Por
-
2 szt Liść laurowy
-
4 ziarenka Ziele angielskie
-
do smaku Majeranek
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
Zasmażka:
-
2 łyżki Mąka
-
odrobina Oliwa z oliwek
-
Dodatkowo:
-
do dekoracji Natka pietruszki
Opis
Kapuśniak to bardzo popularna w Polsce zupa – sycąca, rozgrzewająca o zdecydowanym, kwaśnym smaku. Najczęściej pojawia się na naszych stołach jesienno – zimową porą, kiedy nasz organizm potrzebuje się rozgrzać i nabrać energii. Podana z kromką świeżego pieczywa może stanowić pełen, sycący posiłek.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie zupy:Warzywa obieramy. Żeberka zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut. Usuwamy zebrane na wierzchu szumowiny, dodajemy korzeń pietruszki, marchew, selera, pora i pół łyżeczki soli. Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso, warzywa i przyprawy. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy kapustę kiszoną. Jeśli zachodzi taka potrzeba, możemy ją pokroić. Gotujemy kolejne 20 minut. Do zupy dodajemy pokrojona marchew z wywaru i mięso z żeberek. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną drobno cebulę i smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Cebulę bez oleju przekładamy do zupy. Do pozostałego oleju na którym smażyła się cebulka dodajemy mąkę, dokładnie rozprowadzamy i podsmażamy chwilkę, aby powstała zasmażka. Do zupy dodajemy zasmażkę i doprawiamy do smaku sporą ilością pieprzu, otartym majerankiem i solą. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. |