Składniki
-
Składniki na karpia
-
1.5 - 2 kg Karp
-
1 pęczek Włoszczyzna
-
2 szt Cebula
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
kilka szt Liść laurowy
-
kilka ziaren Ziele angielskie
-
Składniki na sos
-
2 łyżki Masło
-
2 łyżki Mąka
-
2 szklanki Wywar rybny
-
1 łyżka Cukier
-
Pół garści Rodzynki
-
Pół garści Migdały
-
1 kieliszek Koniak
Opis
Jedno z najbardziej starych Polskich przepisów. Karp to tradycja również na Wigilijnym stole.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ryby i wywaru rybnegoKarpia oczyszczamy i obcinamy mu łeb, płetwy i ogon. Solimy i odstawiamy. Na włoszczyźnie z cebulą i przyprawami gotujemy smak. Gdy jarzyny zmiękną , dodajemy głowę, płetwy i ogon i gotujemy ok. godziny. Gdy wywar przestygnie, wkładamy dzwonka ryby i gotujemy ok. 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosuPrzygotowanie sosu. W dużym rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę (może się lekko zrumienić) i dwie szklanki wywaru, stale mieszając zagotowujemy, dodajemy koniak. Z cukru robimy karmel ( rozpuszczamy na patelni cukier, gdy się zarumieni na ciemny kolor, wlewamy ćwierć szklanki wody stale mieszając.) Wlewamy karmel do sosu, dodajemy obrane migdały, pokrojone w paseczki, namoczone i przebrane rodzynki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowanego karpia obieramy z ości i czyste dzwonka wkładamy do sosu. Przed podaniem podgrzewamy. |