Składniki
-
2 szt Cukiniaduża
-
do smaku Sól
-
Składniki na klopsiki:
-
300 g Mięso mielone wieprzowe
-
3 łyżki Słonecznik łuskany
-
1 sztuka Cebulaśrednia
-
2 łyżki Koncentrat pomidorowy
-
3 ząbki Czosnek
-
1 szt Jajkomałe
-
2 łyżki Masło
-
3 łyżki Mielone otrębymożna zastąpić bułką tartą, jednak otręby są znacznie zdrowsze
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
Opis
Nic tak nie łączy ludzi, jak wspólne grillowanie będące świetnym sposobem na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Nie wiem jak Was, ale mnie zapach grilla od razu wprawia w dobry nastrój. Na ostatnim grillu nie mogło zabraknąć dobrze zamarynowanej karkówki, szaszłyków, kaszanki i warzyw. Ale największym uznaniem cieszyły się właśnie te małe klopsiki otulone plasterkami cukinii.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie cukinii:Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i blanszujemy cukinię około minuty. Cukinię wyjmujemy i hartujemy w misce z zimną wodą. Układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na bok. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie klopsików:Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane warzywa i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, słonecznik, podsmażoną cebulkę i pozostałe przyprawy. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. |