Składniki
-
Składniki na kluski:
-
1 kg Ziemniak
-
3 sztuki Żółtko
-
1 łyżeczka Sól
-
Mąka pszenna
-
Mączka ziemiaczana
-
Składniki na sos:
-
1/2 kg Mięso wieprzowe
-
1 szt Cebula
-
2 łyżki Olej
-
1/2 łyżeczki Curry
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
3 ziarna Ziele angielskie
-
2 szt Liść laurowy
-
1/2 szt Kostka rosołowa
-
2 szklanki Woda
-
2 łyżeczki Mąka pszenna
-
do smaku Papryka słodka mielona
Opis
Tradycyjne kluski śląskie najlepiej smakują podawane z sosem pieczeniowym. To tradycyjne danie kuchni polskiej serwowane na Śląsku. Koniecznie musisz wypróbować przepisu nadesłanego przez naszą czytelniczkę Kamilę O.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie klusek:Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę do miski, ciepłą ziemniaczana masę wyrównujemy i wyjmuje 1/4 z miski na bok, w to miejsce wsypujemy 3/4 wysokości mąki ziemniaczanej, resztę uzupełniamy mąką pszenną, dodajemy sól, żółtko i wyrabiamy na gładka masę łącznie z tą odłożoną częścią ziemniaków. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Wodę solimy i gotujemy na wrzątek, wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu i mięsa:Na rozgrzaną patelnię wkładam pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso smażę dotąd, aż zarumieni się na ciemno, często obracam, aby mięso się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodaję drobno posiekaną cebulę i podsmażam ją. Przekładam mięso z cebulą do rondelka z gorącym bulionem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Przykrywam garnuszek i gotuję całość na niewielkim ogniu. Dodaję do smaku curry, sól i pieprz. Zagęszczam całość mąką. Gotuję jeszcze ok. 10 minut. |