Składniki
-
235 g Mąka tortowa
-
120 g Cukier puder
-
185 g Masło
-
2 sztuki Jajko
-
1 płaska łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
Dodatkowo:
-
12 sztuk Morele
-
50 g Wiórki kokosowe
-
1-2 łyżki Miódpłynny
Opis
Letnie ciasto, pachnące sezonowymi owocami i kokosem. Słodko — kwaśne, soczyste morele idealnie komponują się z lekkim, puszystym i wilgotnym ciastem. Przygotowanie go zajmuje zaledwie kilka chwil, więc polecam go w szczególności zapracowanym.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Morele myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy do miski. Miękkie masło ubijamy mikserem przez chwilę, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy, aż masa będzie puszysta. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym jajku, następnie powoli wsypujemy suche składniki i mieszamy. |