0 0
Koszyczek wielkanocny z babeczkami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na koszyczek
1 kg Mąka
5 dag Masło
4 dag Świeże droźdże
8 dag Cukier
0.5 l Mleko 3,2 % Letnie
2 szt Jajko
szczypta Sól
1 szt Skórka cytrynowa
Składniki na lukier
15 dag Cukier puder
4-5 łyżek Gorąca woda
Składniki na babeczki
5 szt Jajko
5 łyżek Cukier
5 łyżek Mąka pszenna
1 łyżeczka Proszek do pieczenia

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Koszyczek wielkanocny z babeczkami

Kuchnia:
  • 1 godzina i 45 minut
  • Średni

Składniki

  • Składniki na koszyczek

  • Składniki na lukier

  • Składniki na babeczki

Opis

Udostępnij

Dekoracyjny koszyczek wielkanocny wykonany z ciasta drożdżowego wypełniony pysznymi babeczkami. To piękna i smaczna ozdoba świątecznego stołu.

(Visited 64 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap
20-25 minut

Przygotowanie babeczek

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Dodać żółtka i mąkę i proszek do pieczenia. Nałożyć uzyskaną masę do foremek i piec w temperaturze 180 stopniach.

2
Zakończ etap

Przygotowanie koszyczka

Mąkę przesiej, masło roztop ,odstaw. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i łyżką mąki oraz kilkoma łyżkami letniego mleka. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z żółtkami, resztą mleka i solą. Wyrabiaj aż składniki dobrze się połączą .Dodaj stopione letnie masło oraz skórkę otartą z cytryny. Wyrób i uformuj z niego kulę, oprósz mąką, nakryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. ½ cm na podsypanej mąką dużej desce do krojenia. Ostrym nożem podziel go na 26 pasków ok. ½ cm grubości. Dłonie dokładnie natrzyj mąką. 13 pasków ciasta ułóż obok siebie w 0,5cm odstępach na płachcie śliskiego papieru. Przeplataj między nimi pozostałych 13 pasków, aż powstanie gęsta siatka. Żaroodporną miskę o śr 17 cm odwróć do góry dnem, posmaruj masłem, nakryj plecionką. Zbędne ciasto odetnij. Plecionkę posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz w misce 45 minut w temp 220 stopniach. Odcięte ciasto zagnieć ,uformuj z niego dwa wałki. Jeden zlep w okrąg o śr 17cm, z drugiego zrób ucho koszyka. Wszystkie elementy też posmaruj żółtkiem. Piecz 25 miniut w temperaturze 220 stopni. Z cukru i wody zrobić gęsty lukier.S klejaj nim poszczególne części koszyka, gdy już ostygną.

Udekoruj dowolnie ;-)

Camilla24

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Wiosenna zupa z botwinki
następny
Zupa buraczana
poprzedni
Wiosenna zupa z botwinki
następny
Zupa buraczana

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here