Składniki
-
4 sztuki Kotlet cielęcy z kością
-
300 g Czereśnie
-
3 ząbki Czosnek
-
1 sztuka Liść laurowy
-
szczypta Cynamon
-
1/2 łyżeczki Papryczka chilli
-
1 łyżeczka Mąka ziemniaczana
-
100 ml Wino czereśniowe
-
Sól
-
Pieprz
-
Estragon
-
Marynata
-
do smażenia Masło
Opis
Polecamy przepis na kotlet cielęcy z czereśniami. Bardzo soczysty i smaczny kawałek mięsa. Idealny na danie główne. Polecamy ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Opłucz czereśnie, wyjmij pestki. Rozbij kotlety tłuczkiem. Natrzyj solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i estragonem. Rozgrzej na patelni margarynę i usmaż mięso z obydwu stron. Przyrumienione, soczyste ułóż na kratce grillowej (lub włóż do rondla). Podłóż grudkę masła na każdym kotlecie i opiekaj na małym ogniu. Wsyp na patelnie czereśnie (nie wylewaj tłuszczu, na którym smażyły się kotlety, jest ważny do uzyskania właściwego smaku), wlej wino i dodaj liść laurowy, szczyptę cynamonu i chilli. Duś sos na średnim ogniu przez 10 minut. Spróbuj, jeśli trzeba wsyp szczyptę cukru, może trochę pieprzu. Sos powinien mieć słodko — pikantny smak. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody. Wlej do sosu, zagotuj. Połóż na talerzu 2 - 3 łyżki sosu, obok kotlet cielęcy. Podaj z makaronem lub ziemniaki z wody i zieloną sałatą. |