Składniki
-
2 sztuki Udko z kurczaka
-
Składniki na nadzienie:
-
10 sztuk Małe pieczarki
-
1 łyżka Masło
-
szczypta Sól
-
3 sztuki Orzechy włoskie
-
2 plastry Ser żółty
-
Panierka:
-
1 sztuka Jajko
-
1 łyżka Suszona cebula
-
1/3 łyżeczki Pieprz
-
1 szklanka Tarta bułka
-
Oliwa z oliwek
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Elżbietę Dz. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis na smaczne kotlety z cebulą, pieczarkami i orzechami.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Z udek kurczaka ściągamy całą skórę, obieramy tłuszcz. Od wewnętrznej strony przejeżdżamy czubkiem ostrego noża po całej kości, delikatnie ją odkrywamy. Wkładamy do woreczka i leciutko rozbijamy. Marynujemy w jajko z cebulą i przyprawami około 30 minut. Dobra suszona cebula nadaje mięsu bardzo fajnego posmaku. Na gorące masło wrzucamy pieczarki pokrojone w paski i posiekane orzechy włoskie. Przyprawiamy solą i smażymy aż staną się rumiane. Kotlety panierujemy w bułce i smażymy. Po przełożeniu na drugą stronę kładziemy na wierzchy pieczarki z orzechami i plasterek sera. Smażymy pod przykryciem aby ser nam się rozpuścił, można jeszcze na wierzch posypać orzechami, jeśli mamy ochotę. |