Składniki
-
500 g Bataty
-
100 g Por
-
1,5 l Bulion warzywny
-
1 szt Ziemniakmały
-
2 szt Marchewśrednie
-
2 szt Liść laurowy
-
1 łyżeczka Curry
-
Pieprz
-
Sól
-
Dodatkowo:
-
3 łyżki Gęsty jogurt naturalnyTypu greckiego
Opis
Bataty, pataty czy po prostu wilec ziemniaczany. Nazywać możemy go jak chcemy, jednak polecam włączyć go do jadłospisu, gdyż jest o wiele zdrowszy od zwykłego ziemniaka. Mają niski indeks glikemiczny, są bogate w witaminy i praktycznie nie zawiera tłuszczu. Mają cudownie rozgrzewający kolor i przyjemny, kremowy smak. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Są składnikiem wielu sałatek, ciast, zup i wielu innych dań. Ja tym razem wykorzystałam je do kremowej i rozgrzewającej zupy, która świetnie sprawdziła się ten chłodny, zimowy dzień.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Warzywa obieramy i kroimy w większa kostkę. Pora kroimy w grubsze półplasterki. Do bulionu dodajemy wszystkie warzywa, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Warzywa powinny być miękkie. |