Składniki
-
3 sztuki Jajko
-
180 g Cukier
-
2 sztuki Cytryna
-
1 sztuka Limonkalub pomarańsza
-
1 łyżeczka Żelatyna w proszku
-
190 ml Śmietana kremówka 36%
-
125 ml Serek homogenizowany
-
2 łyżki Wódka
Opis
Przepyszny i wyjątkowo elegancki deser. Pasuje na każdą okazję. Łatwy przepis. Musisz wypróbować kremu z cytryn dla Twoich bliskich.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki, a żółtka ubijaj z połową cukru tak długo, aż staną się puszyste i nabiorą cytrynowego koloru. Wsyp do masy skórkę otartą z 2 cytryn, wlej sok wyciśnięty z ich miąższu i sok z limonki (lub pomarańczy - krem będzie mieć łagodniejszy smak - limonka ma intensywnie zieloną skórkę, silny aromat i zdecydowanie kwaśny miąższ). Ubijaj masę żółtkową jeszcze przez chwilę. Wymieszaj żelatynę (nie wymagającą gotowania) z 3 - 4 łyżkami wrzącej wody. Wlej do masy żółtkowej, ubijaj starannie, aż krem zgęstnieje. Wstaw do lodówki. Ubij schłodzoną śmietankę, dodaj do niej 2 łyżki cukru. Teraz ubij białka ze szczyptą soli. Gdy powstanie sztywna piana, wsypuj partiami resztę cukru i ubijaj tak długo, aż piana zrobi się lśniąca, ale nie za długo by jej nie wysuszyć - jak mówią cukiernicy. Połącz delikatnie trzepaczką rózgową lub dużą łyżką - masę żółtkową z twarożkiem, ubitą śmietanką i białkami. Przełóż do salaterki lub kilku szklanych pucharków. Udekoruj cienkim paskiem skórki cytryny i limonki. Wstaw na godzinę do lodówki. |