Składniki
-
500 g Dynia
-
450 g Bataty
-
1,5 litra Bulion warzywny
-
2 szt Marchewśrednie
-
1 szt Cebulaśrednia
-
4 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Oliwa z oliwek
-
1 łyżeczka Mielony kmin rzymski
-
1 łyżeczka mielona papryka słodka
-
1/2 łyżeczki Pieprz cayenne
-
1/2 łyżeczki Biały pieprz
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
-
Dodatkowo:
-
30 g Suszone pestki dyni
Opis
Podczas ostatnich zakupów zobaczyłam kilka ogromnych skrzyń z dyniami. Pospiesznie skierowałam się w ich kierunku, gdyż co roku wyczekuję na nie z niecierpliwością. U nas w Irlandii pojawiają się bardzo późno, tuż przed Halloween i równie szybko znikają. Koło dyni leżały skromnie bataty, które choć z pozoru bywają duże to przy tych pomarańczowych, dużych głowach marnie wyglądały. Patrząc na ten zestaw od razu wpadłam na pomysł, aby krem z dyni połączyć z batatami. Wrzuciłam kilka ładnych dyń do koszyka i dorzuciłam bataty. W drodze powrotnej myślałam nad przepisem. Tak właśnie powstał przepis na tą jesienną, kremową i rozgrzewającą zupę.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie zupy:Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę. Dynię i bataty kroimy w większą kostkę, a marchew w plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy bataty i marchew. Mieszamy i podsmażamy wszystko razem około 2-3 minut. |