Składniki
-
Składniki na naleśniki:
-
500 ml Mleko
-
100 ml Woda gazowana
-
250 g Mąka pszenna
-
1 szt Jajkocałe
-
szczypta Sól
-
Składniki na farsz:
-
1 kg Gotowane mięsoz rosołu
-
800 g Kapusta kiszona
-
2-3 łyżki Oliwa z oliwek
-
2 szt Cebulaśrednia
-
do smaku Pieprz ziołowy
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Gałka muszkatołowa
-
do smaku Sól
-
Składniki do panierki:
-
2 szt Jajko
-
150 g Tarta bułka
-
Dodatkowo:
-
do smażenia Olej
Opis
Klasyka kuchni polskiej – niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem. Krokiety z mięsem do takie odzyskane danie – mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe i syte danie.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie naleśników:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie farszu:Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Kiedy kapusta będzie miękka odcedzamy na sicie i pozostawiamy do wystudzenia. Kapustę odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. |