Składniki
-
Składniki na ciasto kruche:
-
300 g Mąka pszenna
-
50 g Mąka krupczatka
-
200 g Masłozimne
-
150 g Cukier
-
2 sztuki Żółtkoduże
-
1 łyżeczka Pasta waniliowa
-
szczypta Sól
-
Składniki na nadzienie:
-
1 kg Rabarbar
-
200 g Marcepan
Opis
Uwielbiam wypieki z rabarbarem za ich słodko-kwaśną nutę! W połączeniu ze słodkim marcepanem i kruchym, waniliowym ciastem tworzy boskie połączenie. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu – nie może się nie udać, a efekt przechodzi oczekiwania.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta kruchego:Oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, żółtka, cukier, pastę z wanilii i szczyptę soli. Szybko zagniatamy kruche ciasto i formujemy kulę. Ciasto dzielimy na trzy części. Dwie części łączymy razem. Tak podzielone ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie nadzienia:Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki o długości około 1 cm. Formę o wymiarach 33 × 23 wykładamy papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wykładamy dno blachy łącznie z bokami. Na ciasto układamy pokrojony w cienkie plastry marcepan. Na marcepan wykładamy pokrojony rabarbar i zawijamy brzegi ciasta. |