0 0
Kruche ciasto z rabarbarem i masą budyniową

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na ciasto kruche:
500 g Mąka tortowa
200 g Masło
120 g Cukier
3 szt Żółtko
2 łyżki Kwaśna śmietana 12%
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 łyżeczka Cukier waniliowy
Składniki na masę budyniową:
800 ml Mleko 3,2 %
80 g Budyń waniliowy
100 ml Śmietana kremówka 36%
120g Cukier
1 łyżeczka Pasta waniliowa
Dodatkowo:
500 g Rabarbar
2 łyżki Cukier
100 g Wiórki kokosowe
3 łyżki Cukier puder

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Kruche ciasto z rabarbarem i masą budyniową

  • 1 godzina i 5 minut
  • Porcje 12
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto kruche:

  • Składniki na masę budyniową:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Wybaczcie mi kolejny wypiek z rabarbarem, ale nie potrafię się oprzeć. Uwielbiam wszelkie wypieki z rabarbarem i przyznam szczerze, że już kolejny chodzi mi po głowie. Ale powracając do dzisiejszego ciasta: jest genialne. Kruche ciasto wypełnione delikatną, waniliową masą budyniową i kwaskowaty rabarbar. Ciasto jest proste, bardzo szybkie w przygotowaniu i nie za słodkie, więc bierzcie rabarbar i do dzieła kochani.

Przepis nadesłany przez czytelniczkę Małgosię H. z Wędrówki po Kuchni.

(Visited 51 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowania ciasta kruchego:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne, posiekane masło, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na dwie części. Każdą cześć ciasta owijamy folią spożywczą. Jedną cześć ciasta wkładamy do zamrażarki, drugą do lodówki. Formę o wymiarach 40x25 wykładamy papierem do pieczenia. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim dno formy. Na ciasto wysypujemy wiórki kokosowe.

2
Zakończ etap

Przygotowanie masy budyniowej:

Do garnka wlewamy 600 ml mleka, dodajemy kremówkę, cukier i pastę z wanilii. Doprowadzamy do wrzenia. Pozostałe mleko wlewamy do kubeczka, dodajemy budyń i mieszamy. Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy mleko z budyniem i intensywnie mieszając gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż budyń zgęstnieje.

3
Zakończ etap

Przygotowanie końcowe:

Rabarbar myjemy i kroimy w jedno centymetrowe kawałki. Dodajemy cukier i mieszamy. Ciepły budyń przekładamy na schłodzone, kruche ciasto. Na budyń wykładamy rabarbar.Na wierzch ścieramy zamrożoną część ciasta kruchego. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 45 minut. Ciasto z wierzchu powinno być lekko rumiane. Po wyjęciu z piekarnika ciasto najlepiej schłodzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Tagliatelle z tuńczykiem w sosie śmietanowym
następny
Czekoladowe ciasto z cukinią
poprzedni
Tagliatelle z tuńczykiem w sosie śmietanowym
następny
Czekoladowe ciasto z cukinią
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here