Składniki
-
Składniki na biszkopt:
-
5 szt Jajko
-
160 g Cukier
-
100 g Mąka tortowa
-
35 g Mąka ziemniaczana
-
szczypta Sól
-
Składniki na przełożenie:
-
600 ml Śmietana kremówka 36%
-
4 paczki Kolorowe galaretki
-
4 łyżki Cukier puder
-
2 łyżki Żelatyna w proszku
-
1/3 szklanki Woda
-
Składniki na wierzch:
-
1 paczka Czerwona galaretka
-
350 ml Woda
Opis
U większości z nas to ciasto wywołuje wspomnienia dzieciństwa. Kto wychowywał się w latach 80 – tych wie o czym mówię. Ciasto zdobyło popularność w tych trudnych czasach gdyż było tanie, a składniki potrzebne do zrobienia ciasta były łatwo dostępne. Kryształek był jednym z tych ciast, które można było zjeść niemalże w każdym domu. Uwielbiane przez dzieci, kolorowe i proste ciasto dobre na każdą okazję.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie biszkoptu:Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką. Dno tortownicy o wymiarach 40 x 25 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy wzdłuż na dwie części. |
2
Zakończ etap
|
Przełożenie:Galaretkę, każdą z osobna rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Galaretki przelewamy do 4 osobnych, płaskich pojemników i wstawiamy do lodówki, aby zastygła. Następnie każdą galaretkę kroimy w większą kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystudzenia. |
3
Zakończ etap
|
Wierzch:Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy do wystudzenia. Zimną galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki, aby zastygła. |