Składniki
-
700 g Piersi z kurczaka
-
500 g Krojone pomidory z puszki
-
2 ząbki Czosnek
-
1,5 cm Świeży imbir
-
1 szt Czerwona papryka chilii
-
1 płaska łyżeczka Mielona papryka chili
-
3 łyżeczki Kurkuma
-
1,5 łyżeczki Kmin rzymski
-
1 łyżeczka Mielona kolendra
-
1 łyżeczka Sok z cytryny
-
2 łyżki Masło
-
2 łyżki Masło ghee
-
do smaku Sól
-
Dodatkowo:
-
kilka sztuk Chlebek naan/ryż
Opis
Jalfrezi to indyjskie curry – kawałki mięsa doprawione dużą ilością aromatycznych przypraw w sosie pomidorowym. Powstanie tego dania wiąże się z czasami panowania Brytyjczyków w Indiach. Resztki pieczonych i gotowanych mięs pozostałe po wystawnych przyjęciach organizowanych na dworze brytyjskiej arystokracji, na których podawano tradycyjne angielskie potrawy, starano się zużyć do przygotowania posiłków jedzonych w ciągu dnia. Hojnie dodawane chili i aromatyczne przyprawy pozwalały poprawić smak niezbyt świeżego, odgrzewanego mięsa. Obecnie kurczak Jalfrezi jest jednym z najchętniej zamawianych dań kuchni indyjskiej w restauracjach Wielkiej Brytanii.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotoiwanie:Kurczaka kroimy na 3 cm kawałki, posypujemy chili, kurkumą i dokładnie mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Imbir i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy, aby składniki się połączyły. |