Składniki
-
Składniki
-
600 g Filet z kurczaka
-
6 ząbków Czosnek
-
1 sztuka Papryczka chili
-
8 cm Świeży imbir
-
1 duża Cebula
-
3 łyżki Miód
-
7 łyżek Sos słodko-pikantny chili
-
2 łyżki mielona papryka słodka
-
2 łyżki Curry
-
1/2 łyżeczki Cynamon
-
100 ml Woda
-
szczypta Pieprz
-
szczypta Sól
-
do smażenia Oliwa z oliwek
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie daniaKurczaka kroimy w kostkę, delikatnie doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i odstawiamy na bok. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek, papryczkę chili i imbir drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy kurczaka i dalej smażymy około 2-3 minut, co jakiś czas mieszając. Do usmażonego kurczaka dodajemy wszystkie przyprawy: paprykę słodką, cynamon i curry. Po chwili dodajemy sos chili, miód i wodę. Gotujemy wszystko około 5 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą i gotujemy jeszcze około 2-3 minut, aby smaki sie połączyły. Danie podajemy z białym ryżem, posypane obficie świeżo posiekaną kolendrą. |