Składniki
-
8 sztuk Piersi z kurczaka
-
250 g Cebulamałych
-
2 sztuki Marchewkarotka
-
2 sztuki Papryka zielona
-
kisć Winogrono ciemne
-
2 ząbki Czosnek
-
150 ml Białe wino
-
1 szklanka Bulion drobiowy
-
1 szklanka Śmietana kremówka 36%
-
Sól
-
Pieprz
-
Estragon
Opis
Przygotowujesz uroczysty obiad. Polecamy ten przepis. Kurczak w biały winie na pewno pasuje na tą okoliczność. Smacznego.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Umyj i osusz piersi z kurczaka. Posól i popieprz. Rozgrzej na dużej patelni 100 g masła obsmaż mięso na niezbyt dużym ogniu. Przełóż na talerz. Rozgrzej w dużym rondlu 50 g masła, podsmaż cebulki, pokrojone w równe, ładne paski marchewki i paprykę, Oprósz płaską łyżeczką mąki, smaż jeszcze przez chwilę i wlej wino. Wsyp łyżeczkę estragonu, posiekany czosnek i włóż podsmażane piersi kurczaka. Wlej filiżankę rosołu, przykryj szczelnie rondel i trzymaj na małym ogniu przez 30 minut. Wrzuć do rondla winogrona, duś jeszcze kurczaka przez 10 minut. Tuż przed podaniem, ubij śmietanę, wlej do rondla i podgrzej kurczaka i warzywa. Podaj z ziemniakami z wody. |