Składniki
-
8 szt Pałki z kurczaka
-
Składniki na sos:
-
120 ml Sos sojowy
-
60 ml Woda
-
50 ml Mirinumożna zastąpić sake. Jeśli jednak nie posiadacie tego składnika, użyjcie wina białego
-
100 g Brązowy cukiermożna zastąpić 2 łyżkami miodu
-
1/4 łyżeczki Imbir mielony
-
1/2 łyżeczki Mielony czosnek
-
1 łyżka Ocet ryżowy
-
1 łyżka Mąka kukurydzianapłaska
-
Dodatkowo:
-
2 łyżki Sezam
-
2 łyżki Oliwa z oliwek
Opis
Dziś zabieram Was do niezwykłego i tajemniczy kraju Kwitnącej Wiśni, wspaniałego ryżu, sushi i sake. Kuchnia japońska to kuchnia delikatna, subtelna i wyrafinowana. To prawdziwe kulinarne haiku. Dominuje w niej harmonia i równoważenie się poszczególnych składników. Jednym z najczęściej używanych składników w kuchni Japońskiej to sos teriyaki. Zrobiony na bazie sosu sojowego, wzbogacony o kompozycję wschodnich przypraw. Posiada słodki, a jednocześnie lekko wytrawny smak. Świetnie komponuje się z mięsem, rybami i warzywami. Kurczak w sosie teriyaki smakuje genialnie. Sos doskonale zmiękcza i otacza mięso, dzięki czemu pozostaje wilgotne w środku. Nadaje też piękną bursztynową barwę.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Pałki kurczaka myjemy i osuszamy. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy mąkę kukurydzianą, cukier, sos sojowy, imbir i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy na bok. Do marynaty przekładamy kurczaka i mieszamy tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka. |