Składniki
-
2 sztuki Filet z kurczaka
-
250 g Pieczarki
-
130 ml Białe winowytrawne
-
200 ml Śmietankasłodka
-
1 sztuka Cebulaśrednia
-
3 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Mąka pszennapłaska
-
2 łyżki Oliwa z oliwek
-
2 łyżki Masło
-
do smaku Pieprz kolorowyświeżo, grubo zmielony
-
do smaku Biały pieprz
-
do smaku Sól
-
Dodatkowo:
-
do posypania Natka pietruszki
Opis
Witajcie we Francji! – kraju szampana, wina oraz wspaniałych serów. Dzisiejsze danie jest klasykiem tej wyrafinowanej kuchni. Delikatny kurczak w kremowym sosie na bazie białego wina z pieczarkami. To bardzo proste i eleganckie danie, które z pewnością przeniesie Was do kraju, który zachwyca różnorodnością smaków, przepychem podawania dań i oryginalnością.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Filety z kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy z każdej strony solą i kolorowym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka tak, aby był rumiany. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, a czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki. |