Składniki
-
Składniki na ciasto:
-
5 łyżek Mąka pszennaczubatych
-
1 łyżka Masło
-
1 łyżka Cukier
-
1 łyżeczka Mak
-
Składniki na masę makową:
-
500 g Mak
-
1 szklanka Cukier
-
1 szklanka Miód
-
2 szt Białko
-
2 łyżki Masło
-
1 buteleczka Olejek migdałowy
-
1/2 szt Skórka cytrynowa
-
1 szt Cykata
-
garść Orzechy włoskiedrobno siekane
-
garść Rodzynki
Opis
Pyszne, chrupiące ciasteczka które są jednym z tradycyjnych deserów na świętecznym, wigilijnym stole. Łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni. Wypróbuj ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Ciasto zagniatamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Rozwałkowujemy cienko i wykrawamy podłużne ciasteczka o wymiarach 2 x 7 cm. Pieczemy na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką w piekarniku na złoty kolor. Nie przypalić! |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie masy makowej:Mak opłukany zalać wrzątkiem i trzymać na ogniu, aż zmięknie. Dokładnie odsączyć i przepuścić dwukrotnie przez maszynkę o gęstym sitku. Roztopić masło, dodać cukier, miód i opłukane i przebrane rodzynki oraz przyprawy. Wymieszać z makiem, dodać pianę z 2 białek, obrzucić orzechami włoskimi i powtykać łamańca. Podawać w kryształowej lub srebrnej salaterce. |