Składniki
-
400 g Makaron Linguine
-
1 łyżka Masło
-
100 ml Śmietanka 18 %
-
1 sztuka Cytryna
-
100 g Owczy ser
-
4 łyżki Tarty ser parmezan
-
garść Listki świeżej bazylii
-
Sól
-
Pieprz
-
Gałka muszkatołowa
Opis
Danie z długimi, wąskimi wstążkami i szybkim delikatnym sosem. LINGUINE z cytrynowym sosem. Świetny pomysł na obiad. Sprawdź ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Ugotuj w osolonej wodzie makaron. Kiedy makaron się ugotuje, szybko przygotuj sos. Podgrzej w rondlu śmietankę z sokiem z wyciśniętej cytryny. Wsyp do niej szczyptę soli, pieprz i gałkę muszkatową oraz posiekaną drobno bazylię. Dodaj rozdrobniony kozi ser (riccota) i parmezan. Wymieszaj starannie drewnianą łyżką, włóż masło i zdejmij sos z ognia. Nie gotuj go zbyt długo, 2 - 2 minuty wystarczą. Odcedź makaron, wymieszaj natychmiast z gorącym sosem i nakładaj na podgrzane talerze. Jeśli masz chęć posyp jeszcze utartym grojerem. Trzy rodzaje sera to idealne towarzystwo do makaronu. |