0 0
Łosoś w galarecie z majonezem

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

2 kg Łosoś
4 łyżki Ocet winny
1 pęczek Włoszczyzna
1 łyżeczka Biały pieprz
2 sztuki Liść laurowy
2 sztuki Cebula
1 pęczek Koperek
Sól
Cukier
Mielona kolendra
Do dekoracji:
Pomidor
Ogórek świeży
Rzodkiewki
Groszek konserwowy
Koperek
2 słoik Majonez
100 ml Białe wino
2 łyżki Żelatyna w proszku

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Łosoś w galarecie z majonezem

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Do dekoracji:

Opis

Udostępnij

Ryba podawana w całości prezentuje się genialnie. Łosoś w galarecie z majonezem to przepis na danie wręcz idealne na eleganckie przyjęcie.

(Visited 3 476 times, 3 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Umyj i oczyść ostrym nożem skórę łososia. Odetnij płetwy, szczoteczką wyczyść oskrzela i wnętrze ryby. Odetnij wszystkie ciemne błony. Jeszcze raz umyj rybę w zimnej wodzie, Natrzyj solą, białym pieprzem, włóż do wnętrza koperek i kilka plasterków cytryny.

Do garnka wlej 1.5 litra wody i ocet. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną na kawałki włoszczyznę, pół łyżeczki kolendry, łyżeczkę soli, liście laurowe, łyżeczkę cukru. Wrzuć kilka skrawków skórki cytrynowej, pokrojone w plastry cebule i gotuj wywar na małym ogniu przez 30 minut. Przecedź przez sito.

Zawiń łososia w podwójnie złożoną gazę, włóż do podłużnej rynienki. Zalej rybę gorącym wywarem. Wrzuć 12 ziaren czarnego pieprzu, pół łyżeczki kolendry. Gotuj na małym ogniu przez 50 minut. Zostaw rybę w wywarze aż wystygnie.

Ostrożnie przenieś łososia na dużą deskę, Wyjmij kręgosłup i ości. Zdejmij ostrożnie skórę. Jeśli chcesz zostaw głowę, ale możesz ją odciąć ostrym nożem. Uformuj rybę i wstaw na godzinę do lodówki. Gdy zastygnie, przenieś ostrożnie na półmisek.

Podgrzej białe wino, wymieszaj starannie z żelatyną. Wystudzoną połącz z majonezem. Weź szeroki pędzel i posmaruj majonezową galaretką. Dekoruj plasterkami ogórka ułożonymi jak łuska, pomidorami , zieleniną i jajkami ugotowanymi na twardo.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Schab karkowy w soku ananasowym
następny
Faszerowana ŁATA CIELĘCA
poprzedni
Schab karkowy w soku ananasowym
następny
Faszerowana ŁATA CIELĘCA
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here