Składniki
-
2 kg Łosoś
-
4 łyżki Ocet winny
-
1 pęczek Włoszczyzna
-
1 łyżeczka Biały pieprz
-
2 sztuki Liść laurowy
-
2 sztuki Cebula
-
1 pęczek Koperek
-
Sól
-
Cukier
-
Mielona kolendra
-
Do dekoracji:
-
Pomidor
-
Ogórek świeży
-
Rzodkiewki
-
Groszek konserwowy
-
Koperek
-
2 słoik Majonez
-
100 ml Białe wino
-
2 łyżki Żelatyna w proszku
Opis
Ryba podawana w całości prezentuje się genialnie. Łosoś w galarecie z majonezem to przepis na danie wręcz idealne na eleganckie przyjęcie.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Umyj i oczyść ostrym nożem skórę łososia. Odetnij płetwy, szczoteczką wyczyść oskrzela i wnętrze ryby. Odetnij wszystkie ciemne błony. Jeszcze raz umyj rybę w zimnej wodzie, Natrzyj solą, białym pieprzem, włóż do wnętrza koperek i kilka plasterków cytryny. Do garnka wlej 1.5 litra wody i ocet. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną na kawałki włoszczyznę, pół łyżeczki kolendry, łyżeczkę soli, liście laurowe, łyżeczkę cukru. Wrzuć kilka skrawków skórki cytrynowej, pokrojone w plastry cebule i gotuj wywar na małym ogniu przez 30 minut. Przecedź przez sito. Zawiń łososia w podwójnie złożoną gazę, włóż do podłużnej rynienki. Zalej rybę gorącym wywarem. Wrzuć 12 ziaren czarnego pieprzu, pół łyżeczki kolendry. Gotuj na małym ogniu przez 50 minut. Zostaw rybę w wywarze aż wystygnie. Ostrożnie przenieś łososia na dużą deskę, Wyjmij kręgosłup i ości. Zdejmij ostrożnie skórę. Jeśli chcesz zostaw głowę, ale możesz ją odciąć ostrym nożem. Uformuj rybę i wstaw na godzinę do lodówki. Gdy zastygnie, przenieś ostrożnie na półmisek. Podgrzej białe wino, wymieszaj starannie z żelatyną. Wystudzoną połącz z majonezem. Weź szeroki pędzel i posmaruj majonezową galaretką. Dekoruj plasterkami ogórka ułożonymi jak łuska, pomidorami , zieleniną i jajkami ugotowanymi na twardo. |