Składniki
-
4 sztuki Filet z łososia
-
3 sztuki Żółtko
-
szczypta Pieprz cayenne
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
200 g Masło
-
Sól
-
Pieprz
-
4 połówki Brzoskwinie
-
4 łyżki Krewetkiugotowane
-
Składniki do przygotowania marynaty:
-
1 szklanka Białe winowytrawne
-
1 łyżeczka Mielona kolendra
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
2 sztuki Liść laurowy
-
Sól
-
Pieprz
Opis
Wyśmienita ryba, idealna na każdą okazję. Łosoś z brzoskwiniowym sosem, ten przepis musi zagościć na Twoim stole. Polecamy,
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Zagotuj wino z przyprawami i sokiem cytrynowym. Ułóż łososia w miseczce i zalej wystudzoną marynatą. Trzymaj w chłodnym miejscu przez 3 - 4 godziny. Potem posmaruj łososia trzema łyżkami stopionego masła i ułóż na ruszcie (pod spodem umieść brytfannę). Piecz około 10 minut, przewróć rybę na drugą stronę. Piecz przez kolejne 10 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy ryba nie jest w środku surowa. W tym czasie ubij żółtka z łyżką zimnej wody, pieprzem, sokiem z cytryny. Podczas ubijania trzymaj rondelek z żółtkami w naczyniu z lekko wrzącą wodą. Ubijaj sos, aż zgęstnieje. Zestaw z ognia i powoli dodawaj masło (110 g ) ciągle ubijając sos. Gdy sos zgęstnieje, włóż krewetki (możesz zrezygnować z tego dodatku, sos i tak będzie wyśmienity) i pokrojone drobno brzoskwinie. Upieczonego łososia ułóż na półmisku i polej sosem. |