Składniki
-
Składniki na klopsiki:
-
600 ml Mięso mielone wieprzowo-wołowe
-
12 sztuk Krakersy
-
1 sztuka Jajko
-
4 gałązki Rozmaryn
-
2 łyżki Musztarda dijonczubate
-
1 łyżeczka Oregano
-
Pieprz
-
Sól morska
-
Składniki na sos pomidorowy:
-
800 g Pomidory krojone w puszcze
-
1 sztuka Cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
1 pęczek Bazylia
-
1/2 sztuki Papryczka chilli
-
2 łyżki Ocet balsamiczny
-
1/2 łyżeczki Cukier
-
Oliwa z oliwek
-
Dodatkowo:
-
400 g Makaron SPAGHETTI
-
60 g Tarty parmezan
-
Listki świeżej bazylii
Opis
Cudowne i aromatyczne danie utrzymane zdecydowanie we włoskim stylu. A jeśli mowa o kuchni włoskiej, to nie może zabraknąć dobrej jakości makaronu, świeżej bazylii, słodkich pomidorów i parmezanu. Danie, które Wam proponuję to makaron w wersji spaghetti z małymi klopsikami i fantastycznym sosem pomidorowym. Obficie obsypany moim ukochanym parmezanem i świeżą bazylią. Proste połączenie, które tworzy sycące i niezwykle smaczne danie. Wspaniale smakuje z lampką lekkiego, Włoskiego wina Valpolicella.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie klopsików:Mięso przekładamy do miski. Listki rozmarynu drobno siekamy i dodajemy do mięsa razem z pokruszonymi krakersami, musztardą i jajkiem. Doprawiamy do smaku oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mięso dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu pomidorowego:Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę chili. Mieszając podsmażamy uważając, aby czosnek nie zbrązowiał, gdyż będzie gorzki. Dodajemy pomidory, posiekaną bazylię i ocet balsamiczny. Mieszamy, doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. |