0 0
Makowiec w cieście krucho – drożdżowym

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto
50 dag Mąka tortowa
6 dag Świeże droźdże
10 dag Cukier puder
1/2 szklanki Śmietana zakwaszana
1/2 utłuczona Laska wanilii
20 dag Masło
1 szt Jajko
3 szt Żółtko
1/2 cytryny Skórka cytrynowa
Składniki na masę makową
40 dag Mak
1 l Mleko 3,2 %
10 dag Masło
pół szklanki Miód
20 dag Cukier puder
3 szt Jajko
50 ml (rum,spirytus) Alkohol
25 dag Bakalie
1/2 szt Laska wanilii

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Makowiec w cieście krucho – drożdżowym

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 minut
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto

  • Składniki na masę makową

Opis

Udostępnij

Tradycyjny makowiec w pysznym cieście krucho-drożdżowym. Idealny na świąteczny stół.

(Visited 810 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie masy makowej

Mak zalewamy zimną wodą i mieszamy, gdy wypłyną okruszki zbieramy je łyżką, mak odcedzamy i wkładamy do garnka z wrzącym mlekiem. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Odcedzamy (bardzo starannie!) i przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mięsa. W dużym rondlu rozgrzewamy masło z miodem, dodajemy drobniutko posiekaną wanilię, niezbyt drobno posiekane orzechy i migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy i wkładamy mak. Smażymy go razem z bakaliami przez 10 minut - ciągle mieszając, by nie przywarł do dna. Zdejmujemy z ognia. Jajka rozbijamy, rozdzielając żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru na parze i dodajemy do maku. Ubijamy sztywną pianę z resztą cukru (i szczyptą soli), delikatnie łączymy z makiem. W ostatniej chwili wlewamy rum lub spirytus.

2
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, a gdy się rozpuszczą, mieszamy ze śmietaną. Do mąki dodajemy niezbyt twarde masło, posiekaną wanilię, resztę cukru i starannie siekamy nożem. Gdy utworzą się grudki, wlewamy rozmącone jajko. żółtka i śmietanę. Znów siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy elastyczne niezbyt ścisłe ciasto. Dzielimy je na dwie części - każdą rozwałkowujemy na prostokąt (długości położonej foremki, w której będziemy piec makowce.

3
Zakończ etap

Kroki końcowe

Masę makową rozsmarowujemy na cieście, zostawiając dwu centymetrowy margines. Zawijamy, ostrożnie przenosimy na pergamin wysmarowany masłem. Pergamin spinamy szpilkami (miedzy ciastem a pergaminem musi być 3 cm wolnej przestrzeni, by ciasto mogło rosnąć) i strucle ostrożnie kładziemy do podłużnych blaszek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, zamykamy. Mniej więcej po 30 minutach strucle będą upieczone. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe.

Upieczone makowce lukrujemy i posypujemy smażoną skórką z cytryny.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Delikatny krem z selera
następny
Pomarańczowe piersi z indyka
poprzedni
Delikatny krem z selera
następny
Pomarańczowe piersi z indyka

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here