Składniki
-
Składniki na ciasto
-
50 dag Mąka tortowa
-
6 dag Świeże droźdże
-
10 dag Cukier puder
-
1/2 szklanki Śmietana zakwaszana
-
1/2 utłuczona Laska wanilii
-
20 dag Masło
-
1 szt Jajko
-
3 szt Żółtko
-
1/2 cytryny Skórka cytrynowa
-
Składniki na masę makową
-
40 dag Mak
-
1 l Mleko 3,2 %
-
10 dag Masło
-
pół szklanki Miód
-
20 dag Cukier puder
-
3 szt Jajko
-
50 ml (rum,spirytus) Alkohol
-
25 dag Bakalie
-
1/2 szt Laska wanilii
Opis
Tradycyjny makowiec w pysznym cieście krucho-drożdżowym. Idealny na świąteczny stół.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie masy makowejMak zalewamy zimną wodą i mieszamy, gdy wypłyną okruszki zbieramy je łyżką, mak odcedzamy i wkładamy do garnka z wrzącym mlekiem. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Odcedzamy (bardzo starannie!) i przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mięsa. W dużym rondlu rozgrzewamy masło z miodem, dodajemy drobniutko posiekaną wanilię, niezbyt drobno posiekane orzechy i migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy i wkładamy mak. Smażymy go razem z bakaliami przez 10 minut - ciągle mieszając, by nie przywarł do dna. Zdejmujemy z ognia. Jajka rozbijamy, rozdzielając żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru na parze i dodajemy do maku. Ubijamy sztywną pianę z resztą cukru (i szczyptą soli), delikatnie łączymy z makiem. W ostatniej chwili wlewamy rum lub spirytus. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciastaNa stolnicę przesiewamy mąkę. Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, a gdy się rozpuszczą, mieszamy ze śmietaną. Do mąki dodajemy niezbyt twarde masło, posiekaną wanilię, resztę cukru i starannie siekamy nożem. Gdy utworzą się grudki, wlewamy rozmącone jajko. żółtka i śmietanę. Znów siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy elastyczne niezbyt ścisłe ciasto. Dzielimy je na dwie części - każdą rozwałkowujemy na prostokąt (długości położonej foremki, w której będziemy piec makowce. |
3
Zakończ etap
|
Kroki końcoweMasę makową rozsmarowujemy na cieście, zostawiając dwu centymetrowy margines. Zawijamy, ostrożnie przenosimy na pergamin wysmarowany masłem. Pergamin spinamy szpilkami (miedzy ciastem a pergaminem musi być 3 cm wolnej przestrzeni, by ciasto mogło rosnąć) i strucle ostrożnie kładziemy do podłużnych blaszek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, zamykamy. Mniej więcej po 30 minutach strucle będą upieczone. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Upieczone makowce lukrujemy i posypujemy smażoną skórką z cytryny. |