Składniki
-
1 kg Brokuł
-
2 szt Marchewśrednie
-
Składniki do zalewy:
-
2 litry Woda
-
625 ml Ocet 6%
-
100 g Cukier
-
2 łyżki Sól
-
4 szt Liść laurowy
-
1 łyżka Ziele angielskieziarenka
-
1 łyżka Pieprz kolorowyziarenka
-
1 łyżki Biała gorczyca
Opis
Dawniej niemalże każda gospodyni miała spiżarnię pełną soków, dżemów, konfitur, kiszonych i marynowanych warzyw. Dziś to wszystko możemy znaleźć na półkach sklepowych, które wręcz uginają się od wszelkich przetworów. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. Tym razem przygotowałam na zimę marynowane brokuły z dodatkiem marchewki i cebuli. Będą świetną przekąską lub dodatkiem do wielu dań.
ryzujemy około 15-20 minut.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki. Brokuły dzielimy na różyczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy brokuły i gotujemy około 2 minut. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy i przelewamy zimna wodą. Do gotującej się wody po brokułach wrzucamy marchew i gotujemy około 5-6 minut. Marchew powinna być chrupka. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie zalewy:Wszystkie składniki zalewamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut. |