Składniki
-
Składniki na ciasto:
-
200 g Mąka pszenna
-
100 g Masło
-
1 szt Żółtko
-
2 łyżki Cukier puder
-
Nadzienie:
-
400 g Masa kajmakowa
-
150 g Suszone morele
-
50 g Płatki migdałowe
-
Polewa czekoladowa:
-
50 g Gorzka czekolada
-
1 łyżka Śmietanka 30%
Opis
Mimo że od dawna uważamy mazurka za nasz narodowy wypiek, to w rzeczywistości przepis na to ciasto przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji, a w polskiej tradycji zakorzenił się na stale w XVII wieku. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu – a w zasadzie jego zakończeniem. Po czterdziestu dniach obowiązkowej wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i słodkich wypieków, mazurek stanowił pewnego rodzaju nagrodę dla wytrwałych w wierze i postanowieniu chrześcijan. Jest on absolutnym niezbędnikiem na naszych stołach. Zapraszam Was na mój ulubiony mazurek kajmakowy na kruchym spodzie wzbogacony o suszone morele i chrupiące płatki migdałów.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta kruchego:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło, cukier i żółtko. Szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie wykładamy kruchym ciastem. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie polewy:Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Polewę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy mazurek. |