Składniki
-
Składniki:
-
600 g Filet cielęcy
-
170 ml Wywar męsny
-
4 łyżki Śmietana kremówka 36%
-
1 łyżka Świeży imbir
-
1/2 cytryny Sok z cytryny
-
3 szt Marchew
-
1 szt Porduży
-
do smaku Sól
-
do smaku Biały pieprz
-
1 lyżeczka Mączka ziemiaczana
Opis
Medaliony cielęce w sosie imbirowym to wyjątkowo delikatne danie. Idealnie pasuje na świąteczny rodzinny obiad. Musisz spróbować tego przepisu.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Rozgrzać wywar mięsny, doprawić imbirem, sokiem cytrynowym i ostudzić. Oczyścić filet cielęcy. Pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i włożyć do wywaru. Marynować przez co najmniej 3 godziny w lodówce, od czasu do czasu odwracać kawałki mięsa. Marchewkę obrać i pokroić w drobne paski. Pora pokroić w plastry o grubości 1/2 cm. Wyjąć mięso z zalewy, a zalewę zagotować. Zmniejszyć płomień i włożyć kawałki mięsa, aby gotowały się na małym ogniu przez 15 minut. Przełożyć mięso do innego naczynia i położyć w ciepłe. Do sosu dodać marchew i pora, gotować 5 minut. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną niewielką ilością wody i zaprawić nią sos. Dodać śmietankę i zalać mięso sosem. Filet cielęcy może być zastąpiony przez filety z kurczaka. |