Składniki
-
Składniki na ciasto:
-
3 szt Jajko
-
2 łyżki Mąka pszenna
-
1 łyżka Mąka ziemniaczana
-
3 łyżki Cukier
-
1 paczka Cukier waniliowy
-
Dodatkowo:
-
100 g Migdały
-
50 ml Brandy
-
4 łyżki Dżem pomarańczowy
-
Składniki na masę serową:
-
500 g Tłusty twaróg
-
100 g Masło
-
200 g Cukier puder
-
2 łyżki Mąka ziemniaczana
-
1/3 szklanki Śmietana 12%
-
50 g Rodzynkijasne
-
3 łyżki Skórka pomarańczowa
-
4 szt Żółtko
Opis
Wyśmienity migdałowy sernik z staropolskiego przepisu. Koniecznie musisz go upiec.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Ubij 3 białka ze szczypta soli. Wsyp cukier i ubijaj tak długo, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Wbij teraz 3 żółtka, ubijaj jeszcze przez dwie, trzy minuty. Wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj i przelej ciasto do posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 24-26 cm. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25 minut. Przetrzyj twaróg przez sito, lub przepuść przez maszynkę do mięsa. W płaskim rondlu roztop masło, wsyp cukier, włóż przetarty ser i wlej mąkę ziemniaczaną wymieszaną ze śmietanką. Smaż na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, wbij żółtka, ubijaj teraz masę trzepaczką rózgową i podgrzewaj na małym ogniu. Jeśli lubisz wsyp rodzynki i smażoną skórkę pomarańczową, wymieszaj starannie. W sumie gotowanie sera z dodatkami trwa około 15 minut. Gęstą masę odstaw w chłodne miejsce. Upieczony i wystudzony biszkopt ułóż na paterze. Wysmaruj dżemem pomarańczowym wymieszanym z brandy lub likierem pomarańczowym. Warstwa gęstego dżemu ma pokryć pory ciasta i zapobiec wsiąkaniu masy serowej w ciasto. Teraz rozsmaruj grubą warstwę sera. Zalej migdały gorącą wodą, odstaw na 5 minut, a potem zdejmij z nich łupinę. Utrzyj na jarzynowej tarce cienkie płatki migdałowe, bądź kup gotowe już posiekane. Ustaw na ogniu idealnie czysta i suchą patelnię, wsyp płatki i podpiekaj jej kilka minut. Lekko przyrumienione rozsyp na serniku. |