Składniki
-
240 g Mąka pszenna
-
150 g Twarógzmielony
-
60 g Cukier
-
1 szt Jajko
-
1 paczka Cukier waniliowy
-
1 łyżeczka Soda oczyszczonapłaska
-
Dodatkowo:
-
3 łyżki Cukier puder
-
do smażenia Olej
Opis
Mini wersja klasycznych, karnawałowych pączków. Pyszne, o lekko wilgotnym, serowym wnętrzu i złocistej, chrupiącej skórce. Bez drożdży, wałkowania, wyrastania, nadziewania ani pracochłonnego formowania. Przygotowanie ich zajmuje tylko kilka chwil, jedzenie nie wiele dłużej. Idealne na Tłusty Czwartek – dzień, w którym pączki nie mają kalorii. Tylko tego dnia smakują tak wyjątkowo… wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe!
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Mąkę mieszamy z sodą, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko, twaróg i zagniatamy ciasto. Będzie dość gęste i odrobinę klejące. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ważne, aby nie były większe, gdyż pączki nie upieką się w środku. |