Składniki
-
2 główki Młoda kapusta
-
120 g Słoninamożna użyć podgardla lub wędzonego boczku
-
3 szklanki Woda
-
1 pęczek Koperekduży
-
2 sztuki Cebulaśrednia
-
3 łyżki Mąka pszenna
-
2 sztuki Liść laurowy
-
3 ziarna Ziele angielskie
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
Opis
Klasyka polskiego stołu, królowa sezonowych dań czyli młoda kapusta. Danie proste i niewyszukane. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na to danie i każdy zapewne nazwie go najlepszym. Mój przepis jest klasycznym przepisem na młodą kapustę, takim jak robiła moja mama. Bez zbędnych dodatków i przypraw z dużą ilością świeżego, pachnącego koperku. Myślę, że takie dania rodem z wielskiej kuchni są najlepsze.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Do dużego garnka wlewamy wodę tak, aby dno było przykryte. Dodajemy kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu mieszając. Kapusta stopniowo zacznie zmniejszać objętość. W tym czasie słoninę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na patelni, do wytopienia się tłuszczu. Dodajemy do gotującej się kapusty pozostawiając na patelni tłuszcz. |