Składniki
-
4 szt Cukinia
-
150 g Ser Feta
-
1 szt Marchewśrednie
-
1 szt Cebulaśrednia
-
2 szt Jajko
-
1 pęczek Koperekmały
-
1 pęczek Szczypiorekmały
-
1/2 pęczka Natka pietruszki
-
4-5 łyżek Mąka pszenna
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
Składniki na sos:
-
300 g Serek typu Cottage
-
2 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Koperekposiekany
-
2 łyżki Szczypiorekposiekana
-
2 łyżki Jogurt naturalnyjogurt dodajemy tylko wtedy, jeśli serek jest bardzo gęsty
-
do smaku Sól
-
do smaku Biały pieprz
-
Dodatkowo:
-
do smażenia Olej
Opis
Dziś zabieram Was w daleką podróż do kraju położonego na pograniczu Azji i Europy. Turcja – barwny kraj o wyrazistych kontrastach, różnorodności smaków i przypraw. Kuchnia turecka przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Zajmuje również wysoką pozycję jeśli chodzi o jej popularność, bo któż nie słyszał o tureckim kebabie czy o słodkiej chałwie? Bogactwo aromatów i składników jest tu wręcz ogromne. Dziś przepis na bardzo proste i pyszne, wegetariańskie danie. Przypomina nie co nasze placki ziemniaczane z tym, że placuszki mücver zrobione są z cukinii. Podawane zazwyczaj z sosem jogurtowym. U mnie jednak gęstsza i bogatsza wersja sosu na bazie serka cottage z dodatkiem czosnku i ziół.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie placuszków:Cukinię, marchew oraz cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy, ser feta kruszymy. Do startych warzyw dodajemy posiekane zioła, jajka i mąkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pamiętajmy, aby z solą uważać gdyż feta jest słony. |
2
Zakończ etap
|
Sos serowo - czosnkowy:Serek przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane drobno zioła. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. |