0 0
Mücver

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

4 szt Cukinia
150 g Ser Feta
1 szt Marchew średnie
1 szt Cebula średnia
2 szt Jajko
1 pęczek Koperek mały
1 pęczek Szczypiorek mały
1/2 pęczka Natka pietruszki
4-5 łyżek Mąka pszenna
do smaku Sól
do smaku Pieprz
Składniki na sos:
300 g Serek typu Cottage
2 ząbki Czosnek
2 łyżki Koperek posiekany
2 łyżki Szczypiorek posiekana
2 łyżki Jogurt naturalny jogurt dodajemy tylko wtedy, jeśli serek jest bardzo gęsty
do smaku Sól
do smaku Biały pieprz
Dodatkowo:
do smażenia Olej

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Mücver

Kuchnia:
    • Łatwy

    Składniki

    • Składniki na sos:

    • Dodatkowo:

    Opis

    Udostępnij

    Dziś zabieram Was w daleką podróż do kraju położonego na pograniczu Azji i Europy. Turcja – barwny kraj o wyrazistych kontrastach, różnorodności smaków i przypraw. Kuchnia turecka przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Zajmuje również wysoką pozycję jeśli chodzi o jej popularność, bo któż nie słyszał o tureckim kebabie czy o słodkiej chałwie? Bogactwo aromatów i składników jest tu wręcz ogromne. Dziś przepis na bardzo proste i pyszne, wegetariańskie danie. Przypomina nie co nasze placki ziemniaczane z tym, że placuszki mücver zrobione są z cukinii. Podawane zazwyczaj z sosem jogurtowym. U mnie jednak gęstsza i bogatsza wersja sosu na bazie serka cottage z dodatkiem czosnku i ziół.

    (Visited 26 times, 1 visits today)

    Kroki

    1
    Zakończ etap

    Przygotowanie placuszków:

    Cukinię, marchew oraz cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy, ser feta kruszymy. Do startych warzyw dodajemy posiekane zioła, jajka i mąkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pamiętajmy, aby z solą uważać gdyż feta jest słony.
    Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki kładziemy niewielkie porcje masy i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki przekładamy na chwilę na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    2
    Zakończ etap

    Sos serowo - czosnkowy:

    Serek przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane drobno zioła. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą.
    Usmażone placuszki podajemy na gorąco.

    Recenzje

    Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
    poprzedni
    Surówka z kapusty kiszonej
    następny
    Sałatka pieczarkowa z zielonym groszkiem
    poprzedni
    Surówka z kapusty kiszonej
    następny
    Sałatka pieczarkowa z zielonym groszkiem

    Dodaj komentarz

    Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here