Składniki
-
Składniki na mus makowy:
-
280 g Bita śmietana
-
6 sztuk Żółtko
-
250 ml Mleczko makowe
-
100 ml Wódka Żubrówka
-
8 płatków Zelantyna
-
Beza włoska
-
Składniki na bezę włoska:
-
6 sztuk Białko
-
150 g Cukier
-
Składniki na mleczko makowe:
-
500 ml Mleko
-
250 g Mak
-
Składniki na blat makowy:
-
250 g Mak
-
9 sztuk Żółtko
-
90 g Cukier
-
90 g Miód
-
1 sztuka Skórka pomarańczowa
-
1 łyżka Mąka
-
9 sztuk Białko
-
Składniki na sos z Żubrówką:
-
250 g Cukier
-
60 g Glukoza
-
40 g Masło
-
150 g Śmietana kremówka 36%
-
80 ml Wódka Żubrówka
Opis
Spróbuj ten przepis na mus makowy z sosem żubrówkowym, to wyśmienity deser na każdą okoliczność.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie musu makowego:Żółtka ucieramy z częścią cukru, śmietanę ubijamy, żelatynę rozpuszczamy w mleku makowym i dolewamy wódkę. W mikserze ubijamy, podgrzane do stopni białka z cukrem, aż do ostudzenia. Łączymy delikatnie obie masy i wkładamy do foremek. Po zastygnięciu wyjmujemy z foremek i układamy na spodzie makowym. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie mleczka makowego:Gotujemy mak w mleko. Po ugotowaniu - maku używamy do upieczenia blatu makowego, a mleka makowego w ilości 250 g do zrobienia musu. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie blatu makowego:Mak przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy po kolei wszystkie składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wymieszanej uprzednio masy. Gotową rozsmarowujemy na papierze i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Nie można dopuścić do wysuszenia. Wycinamy określone kształty. |
4
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu z Żubrówką:Cukier, glukozę i masło topimy na karmel, aż uzyska jasno żółty kolor. Zalewamy gorącą śmietaną. Po ugotowaniu syropu dodajemy żubrówkę, mieszamy i wlewamy na posmarowany czekoladą talerz. |