0 0
Mus makowy z sosem żubrówkowym

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na mus makowy:
280 g Bita śmietana
6 sztuk Żółtko
250 ml Mleczko makowe
100 ml Wódka Żubrówka
8 płatków Zelantyna
Beza włoska
Składniki na bezę włoska:
6 sztuk Białko
150 g Cukier
Składniki na mleczko makowe:
500 ml Mleko
250 g Mak
Składniki na blat makowy:
250 g Mak
9 sztuk Żółtko
90 g Cukier
90 g Miód
1 sztuka Skórka pomarańczowa
1 łyżka Mąka
9 sztuk Białko
Składniki na sos z Żubrówką:
250 g Cukier
60 g Glukoza
40 g Masło
150 g Śmietana kremówka 36%
80 ml Wódka Żubrówka

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Mus makowy z sosem żubrówkowym

Kuchnia:
  • Trudny

Składniki

  • Składniki na mus makowy:

  • Składniki na bezę włoska:

  • Składniki na mleczko makowe:

  • Składniki na blat makowy:

  • Składniki na sos z Żubrówką:

Opis

Udostępnij

Spróbuj ten przepis na mus makowy z sosem żubrówkowym, to wyśmienity deser na każdą okoliczność.

(Visited 135 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie musu makowego:

Żółtka ucieramy z częścią cukru, śmietanę ubijamy, żelatynę rozpuszczamy w mleku makowym i dolewamy wódkę. W mikserze ubijamy, podgrzane do  stopni białka z cukrem, aż do ostudzenia. Łączymy delikatnie obie masy i wkładamy do foremek. Po zastygnięciu wyjmujemy z foremek i układamy na spodzie makowym.

2
Zakończ etap

Przygotowanie mleczka makowego:

Gotujemy mak w mleko. Po ugotowaniu - maku używamy do upieczenia blatu makowego, a mleka makowego w ilości 250 g do zrobienia musu.

3
Zakończ etap

Przygotowanie blatu makowego:

Mak przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy po kolei wszystkie składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wymieszanej uprzednio masy. Gotową rozsmarowujemy na papierze i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Nie można dopuścić do wysuszenia. Wycinamy określone kształty.

4
Zakończ etap

Przygotowanie sosu z Żubrówką:

Cukier, glukozę i masło topimy na karmel, aż uzyska jasno żółty kolor. Zalewamy gorącą śmietaną. Po ugotowaniu syropu dodajemy żubrówkę, mieszamy i wlewamy na posmarowany czekoladą talerz.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Pieczona przepiórka
następny
Mus z wątróbek z grzybami i sosem malinowym
poprzedni
Pieczona przepiórka
następny
Mus z wątróbek z grzybami i sosem malinowym
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here