Składniki
-
600 g Mąka
-
1/4 l Śmietanka
-
10 szt Żółtko
-
2 szt Jajko
-
200 g Masło
-
50 g Świeże droźdże
-
100 g Rodzynkijasne
-
2 łyżki Smażona skórka pomarańczowa
-
50 ml Rum
-
szczypta Sól
-
szczypta Szafran
Opis
Muślinowa Baba to przepis na bardzo delikatne, puszyste i wilgotne ciasto wypełnione ogromną ilością bakalii. Idealna na Wielkanocny stół.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Ogrzej mąkę, stawiając ja w najcieplejszym miejscu w kuchni, a potem przesiej dwa razy - im bardziej będzie puszysta tym Baba będzie delikatniejsza. W sporym garnuszku wymieszaj 4 łyżki mąki, pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 1/4 szklanki lekko podgrzanej śmietanki. Pamiętaj, śmietanka ma być zaledwie ciepła, a drożdże naprawdę świeże, o czystym zapachu i muszlowej strukturze. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce, ale nie na kaloryfer. Wbij do emaliowanego lub stalowego garnka 2 jajka i 10 żółtek. Wsyp ćwierć łyżki soli, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Żółtka nabiorą intensywnej barwy. Sklaruj masło. Włóż do rondelka kostkę masła postaw rondelek na małym ogniu. Gdy roztopi się i lekko ściemnieje (kolor jasnego orzecha laskowego) natychmiast zdejmij rondelek z ognia i przecedź masło przez gęste sito. Wsyp do jajek i żółtek cukier. Postaw garnek na maleńkim ogniu i ubijaj trzepaczką puszysty kogiel - mogiel. Ale nie tak długo jak na biszkopt - 5 minut wystarczy. Wsyp mąkę do miski. Wlej żółtka, ciepłą śmietankę wymieszaną z szafranem i wyrośnięte drożdże. Zaczyn jest gotowy, gdy opada dotknięty palcem. Mieszaj i ubijaj wszystkie składniki drewnianą łyżką, a po 10 minutach zacznij wyrabiać ciasto ręką. Jeśli drożdże były naprawdę świeże i wysokiej jakości a składniki dobrze ogrzane to wyrabianie ciasta wcale nie trwa tak długo jak podają stare książki kucharskie. A po 20 minutach powinno być gładkie, pulchne i elastyczne. Kiedy ciasto nie przykleja się już do rąk i brzegów miski, wlej letnie masło, rum i wyrabiaj jeszcze przez 5 minut. Wsyp rodzynki (nie posypuj ich mąką) i drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Posmaruj kulę ciasta masłem, przykryj miskę serwetką i odstaw w ciepłe miejsce (koło kaloryfera). Niech rośnie. Ciasto powinno powiększyć swoją objętość 2,5 razy. Posmaruj masłem i obsyp mąką (nadmiar odsyp) formę babkową. Przełóż do niej ciasto, powinno wypełnić formę do 1/3 wysokości. Odstaw je w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełni formę piecz Babkę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Na dnie piekarnika postaw małe metalowe naczynie z wodą. Para sprzyja wyrastaniu ciasta, to stary sekret cukierników. Piecz przez około 35-40 minut - przypieczone ciasto traci soczystość, przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy nie jest surowe. Babkę można posypać cukrem pudrem przesianym przez sito, polać lukrem, bądź roztopioną czekoladą, wtedy zachowują dłużej świeżość. |