Składniki
-
Składniki na zaczyn:
-
40 g Świeże droźdże
-
1 łyżeczka Cukier
-
1 łyżka Mąka
-
3 łyżki Woda
-
Składniki na ciasto:
-
520 g Mąka typ 650
-
125 ml Mleko
-
125 ml Woda
-
75 ml Olej
-
1 łyżka Mąka ziemniaczana
-
1 łyżeczka Sól
-
Dodatkowo:
-
1 sztuka Żółtko
-
2 łyzki Masło
-
Siemię lniane
-
Czarnuszka
-
Sezam
-
Mak
Opis
Zlokalizowane w supermarketach minipiekarnie reklamują swoje produkty jako świeże i wypiekane na miejscu. Kuszą swoją bogatą ofertą chrupiącego, świeżutkiego pieczywa. Nie dajcie się jednak nabrać. W rzeczywistości pieczywo to jest produkowane znacznie wcześniej, a do supermarketów trafia w postaci głęboko zmrożonego ciasta. W wytwórni ciasto jest wypiekane w 65-85 procentach, a następnie zamrażane, najczęściej przy użyciu ciekłego azotu. Zanim ciasto dotrze z wytwórni do piekarni, z reguły przez wiele miesięcy leży w magazynie. W minipiekarni w supermarkecie jest rozmrażane w specjalnych komorach i ponownie wypiekane. Świeżości im brak, za to nie brak im stabilizatorów, barwników oraz konserwantów. Dlatego zachęcam Was, aby od czasu do czasu upiec domowe, pachnące pieczywo. Dzisiejszy przepis jest naprawdę prosty. Wieczorem wystarczy poświęcić 15 minut na przygotowanie, rano pozostaje nam tylko uformować bułeczki i upiec. Świeżość i jakość — gwarantowana.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie wieczorem:Zaczyn drożdżowy |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie rano:Ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 12 równych części. Z każdej formujemy dowolny kształt bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. |