Składniki
-
4 szt Bułka
-
4 szt Jajko
-
2 łyżeczki Masło
-
100 g Ser mozzarella
-
2 szt Pomidor
-
1 ząbek Czosnek
-
1/2 łyżki Tymianek
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
do smażenia Oliwa z oliwek
Opis
Wyjątkowo pyszny i aromatyczny Omlet Frittata con mozzarella. To jeden z najsmaczniejszych omletów. Idealny na niedzielne śniadanie z całą rodziną, pożywny i smaczny. Polecamy ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
PrzygotowanieObierz pomidory i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Rozgrzej w rondelku łyżkę oliwy, smaż przez trzy minuty pomidory razem z czosnkiem i tymiankiem. Przypraw solą i pieprzem. Odstaw. Ubij w garnuszku jajka, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wrzuć połowę pokrojonej w kostkę mozzarelli. Wymieszaj. Pokrój bułkę w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej masło, wsyp bułkę i smaż tak długo, aż się lekko podrumieni. Wlej jajka na patelnie z grzankami. Smaż pod przykryciem przez 3-4 minuty. Gdy jajka lekko się zetną, rozłóż podsmażone pomidory, rozsyp resztę mozzarelli. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Gdy omlet zupełnie się zetnie, a ser roztopi, potrawa jest gotowa. Można omlet dopiec na ogniu, pod przykryciem, ale będzie on mniej puszysty niż ten z piekarnika. |