Składniki
-
6 sztuk Jajko
-
2 łyżki Cukier puder
-
2 łyżki Kwaśna śmietana 12%
-
2 łyżki Masło
-
2 łyżki Brandy
-
kilka sztuk Mandarynka
-
kilka sztuk Maliny
-
kilka sztuk Poziomki
-
do posypania Cukier puder
Opis
Szybki i wykwintny deser do niedzielnego obiadu. Do środka można wkładać wszystkie miękkie owoce. Polecamy ten przepis na Omlet sufletowy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Oddziel żółtka od białek. Ubij białka trzepaczką na niezbyt sztywną pianę z cukrem pudrem. Utrzyj starannie żółtka ze śmietanką. Delikatnie wymieszaj z pianą. Postaw na ogniu dwie nieduże patelnie (o średnicy 15 cm). Na każdej rozgrzej po łyżce masła, wlej masę omletową i delikatnie mieszaj przez minutę drewnianą szpatułką - przez 3 minuty. Gdy masa stężeje, wstaw patelnie do nagrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika. Po 2 minutach omlety pięknie wyrosną i staną się pulchne. Natychmiast składaj omlety na pół, a do środka wkładaj świeże owoce skropione alkoholem. Posypuj cukrem pudrem i od razu podawaj. |