Składniki
-
3 sztuki Jajko
-
2 łyżki Kwaśna śmietana 12%
-
szczypta Sól
-
szczypta Cukier
-
1 łyżka Masło
-
2 łyżki Konfitura morelowa
-
1 łyżka Brandylub rumu
-
do posypania Cukier puder
Opis
Omlet to jedno z najpopularniejszych przystawek. Nasz przepis to omlet z konfiturą morelową. Musisz wykonać go na rodzinne śniadanie.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Oddziel w jednym jajku żółtko od białka. Ubij białko ze szczyptą cukru na sztywną pianę. W miseczce ubij dwa całe jajka i żółtko - dodaj szczyptę soli i śmietankę. Wymieszaj z pianą. Podgrzej w rondelku konfiturę z rumem lub brandy. Rozgrzej na patelni masło, wlej masę omletową, Smaż na średnim ogniu - mieszając omlet drewnianą szpatułką. Gdy płynna masa z wierzchu spłynie na dno przestań mieszać i pozwól, by omlet od spodu ładnie się przyrumienił. Jeśli lubisz pulchne omlety, przykryj patelnię pokrywką - omlet jeszcze urośnie. Gotowy omlet posmaruj konfiturą, złóż na pół i zsuń na ogrzany talerz. Posyp cukrem pudrem. |