Składniki
-
Składniki na biszkopt:
-
40 g Mąka pszenna
-
85 g Drobny cukier
-
4 szt Jajko
-
szczypta Sól
-
Składniki na masę jabłkową:
-
5-6 szt Jabłkaduże
-
3 szt Galaretka jabłkowo-miętowa
-
1,2 l Woda
-
1/2 szt Cytryna
-
Składniki na masę śmietankową:
-
400 ml Śmietana kremówka 36%
-
2 łyżki Cukier puder
-
2 łyżeczki Żelatyna w proszku
-
1/2 łyżeczki Pasta waniliowa
Opis
Nadeszła jesień. Z drzew spadają pierwsze żółte liście. Babie lato leniwie snuje się po świecie łapiąc ostatnie, ciepłe promienie słońca. Poranki pachną chłodem, domy ciepłem kominków, a sady jabłkami. O tej porze roku jabłka są na prawdę wyjątkowe. Soczyste, rumiane takie pyszne. Czym że była by jesień bez pachnącego ciasta z jabłkami? Szarlotka obowiązkowo, ale tym razem zrobiłam orzeźwiające ciasto z jabłkami, delikatnym biszkoptem i masą śmietankową.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie biszkoptu:Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz ekstrakt kokosowy. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie masy jabłkowej:Do wrzątku dodajemy galaretki, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Do tężejącej galaretki dodajemy jabłka, mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby galaretka zastygła. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie masy śmietankowej:Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej śmietany dodajemy pastę waniliową i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wystudzoną żelatynę. Masę śmietankową mieszamy i wykładamy równo na wierzch masy jabłkowej. Ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały. |