Składniki
-
Składniki na ciasto
-
200 g Mąka pszenna
-
250 ml Woda
-
100 g Masło
-
szczypta Sól
-
do smażenia Olej słonecznikowy
-
Składniki na lukier
-
200 g Cukier puder
-
2-3 łyżki Gorąca woda
-
1 łyżka Sok z cytryny
Opis
W Łodzi znane pod nazwą ”pączki wiedeńskie”, w Lublinie nazywane ”gniazdami”. Z wyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to polane dużą ilością lukru.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie pączkówDo garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej masy, która odchodzi od brzegów garnka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną masę ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku. Miksujemy do momentu, aż powstanie gęste, jednolite, klejące ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Arkusz papieru smarujemy oliwą. Świetnie się tu sprawdza oliwa w spray'u. Na papierze wyciskamy gniazda o średnicy około 6-8 cm. Następnie przy pomocy nożyczek wyciąć kwadraty tak, aby każdy pączek znajdował się na jednym kwadracie. Na rozgrzany olej kładziemy pączki do góry nogami w raz z papierem. Po chwili smażenia papier z łatwością odejdzie od pączków. Wtedy należy go wyjąć. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawiamy do wystudzenia. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie lukruDo cukru pudru dodajemy wrzątek i sok z cytryny. Ucieramy do uzyskania gładkiego lukru. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy pączki. Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H. |